Bezoek Sint Ephrem de Syriër klooster in Glane.

KBO Senioren Delden te gast bij het Syrisch Orthodoxe Klooster Sint Ephrem de Syriër in Glane.

Op woensdag 29 mei waren er ruim 20 leden van de KBO Senioren Delden te gast in Glane, om een bezoek te brengen (met een rondleiding door pater Saïd), aan het Syrisch Orthodoxe Klooster St. Ephrem de Syriër te Glane.
Pater Saïd, ruim 70 jaar en al meer dan 40 jaar in Nederland, heette de groep om 14.30 uur van harte welkom en wist heel erg veel te vertellen over de kapel, het klooster, de zaal, de kathedraal met de crypte en het kerkhof.
In het klooster wonen nog enkele monniken en nonnen.
Indrukwekkend en verhelderend was de informatie over de geschiedenis van de Syrisch Orthodoxe kerk, die begon in Antiochië, en sinds 1910 ook in Glane een belangrijke plek voor haar gelovigen heeft. Vanuit dit geloof is later de katholieke kerk ontstaan. De Syrisch Orthodoxe kerk is in de geschiedenis in het Midden-Oosten vaak vervolgd en er is vaak geprobeerd deze te vernietigen. Vele mensen moesten en moeten om hun geloof huis en haard verlaten en vluchten, zij kwamen ook naar Nederland.
De Syrisch orthodoxe gemeenschap in Nederland bedraagt ongeveer 25.000 mensen. De meesten daarvan zijn woonachtig in de regio Twente en in Amsterdam. De rondleiding en de info over het kerkhof, door het klooster en de kathedraal, was indrukwekkend. De bloeiende, warme geloofsgemeenschappen die zij vormen, hun manier van geloven en hoe zij hier vorm aan geven was leerzaam en interessant.
De koffie en thee en eigengebakken koek en het gastvrije onthaal maakten dit tot een gezellige, fijne middag.